granat

Przepis na sałatkę z granatu:

 

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1 granat
  • garść sałaty np. strzępistej, ozdobnej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 1 młoda cebula
  • 1 papryczka chili (lub w ilości do smaku)
  • kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • winegret: sól, pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Wyłuskać ziarenka granatu. Sałatę poszarpać, ułożyć na półmiskach. Pomidorki przekroić na połówki, położyć na sałacie. Posypać pokruszoną fetą, posiekaną cebulką oraz drobno posiekaną chili. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać granatem.
  • Wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce, posypać listkami tymianku.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl