Przepis na sałatkę z granatu:
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1 granat
- garść sałaty np. strzępistej, ozdobnej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- 1 młoda cebula
- 1 papryczka chili (lub w ilości do smaku)
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
- winegret: sól, pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine, 3 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Wyłuskać ziarenka granatu. Sałatę poszarpać, ułożyć na półmiskach. Pomidorki przekroić na połówki, położyć na sałacie. Posypać pokruszoną fetą, posiekaną cebulką oraz drobno posiekaną chili. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać granatem.
- Wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce, posypać listkami tymianku.